कच्चे आलू के चिप्स Raw potato chips

Recipes in Hindi and English Both
with Step by Step pics & Video

Find me on Facebook : https://www.facebook.com/groups/GarimasYummyRecipes/

FaceBook Page : https://www.facebook.com/pg/GarimasYummyDeliciousRecipes/posts

Find me on Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCSeywlNJJbhYSSQVWa6v2PQ/videos

 Easy Tips :  https://www.youtube.com/channel/UCzCWuTAidEy2qMY0Jr691lA 


कच्चे आलू के चिप्स  Raw potato chips




सफेद आलू (गर्मी वाले) छीलकर चिप्स कटर से पतले चिप्स काट ले। 




रात भर के लिए पानी भरे बर्तन में डालकर ढककर छोड़ दें।




सुबह पानी से छानकर एक बार फिर साफ पानी से धुलकर निकालकर छान लें। 




भगोने में गर्म पानी डालकर उबलने रखे, पानी जब खौलने लगे तब उसमें धुले चिप्स डाल दें । ध्यान रखे की चिप्स पूरी तरह पानी में डूबे रहे। जब पानी खौलने लगे या पानी में बुदबुदाहट होने लगे तब चिप्स को छानकर निकाल लें।






तेज धूप में किसी कपड़े या पालीथीन शीट पर अच्छे से एक एक करके फैला दें ।




5 से 6 दिनों तक लगातार धूप दिखाएं।




अच्छे से सूख जाए तो किसी डिब्बे में बंद करके रख दें।



ये चिप्स कई सालों तक खराब नही होते। जब खाने हो तब तेल गर्म करके तल लें, नमक और चाट मसाला डालकर खाएं। आप चाहे तो चिप्स उबालते समय भी नमक डाल सकते हैं, फिर तलने के बाद नमक डालने की जरूरत नही होगी।






Raw potato chips

Peel potatoes with peeler. Cut thin chips with chips cutter.



Put them in a vessel filled with water for overnight and leave it covered.



After filtering with water in the morning, clean it once again with clean water.
add chips in boiling water and pour boiling chips in it when the water starts to crack. Keep in mind that chips are completely submerged in water. When the water starts to bleed or the water starts bloating, then filter out the chips.







Spread one on a cloth or polythene sheet in one of the best in high bright sunlight.



Show consistent sunlight for 5 to 6 days.



If dry well, then put it in a box.



These chips are not bad for many years. When you eat, heat oil and eat, add salt and chat masala and eat it. If you want to boil the chips, you can also add salt, then after adding it, salt will not need to be added.











Comments

Popular posts from this blog

Aloo Chole ki Sabji आलू छोले की सब्जी

हरी मिर्च के टपोरे Hari Mirchi ke Tipore Recipe - Rajasthani Green Chilli Tipore - Mirch ke Tapore | Pickle

भरवाँ लाल मिर्च का अचार Stuffed red Chilli Pickle

लहसुन लाल मिर्च की तीखी चटनी Red Chutney of Garlic Red Chilli

सूजी के चीज़ी चीले | Semolina cheese Piza

एक बार छोटे बैंगन की सब्जी इस तरीके से बनाकर देखिये, सब उंगली चाटते रह जाएंगे। Baingan ki Sabji

शाही टोस्ट

कैबेज दाल बड़ा Cabbage lentils Vada

ब्रेड साइड्स से बने कटलेट | Leftover Bread Sides Cutlet